Sunday, April 3, 2016

Nasi Lemak Pandan



Bahan-bahan:

Nasi lemak:

3 1/2 cwn beras basmathi - dibasuh bersih dan direndam dlm 2 1/2 cwn air
5 helai daun pandan + 1 cwn air - dikisar halus dan ditapis
1/2 kotak kecil santan
1/2 sudu kecil halba
3 biji bwg merah - dihiris nipis
3 inci halia - dihiris kasar
Garam secukup rasa


Satukan kesemua bhn dan masak seperti biasa. Apabila sudah masak, gemburkan dengan chopstick dan biarkan 5 minit sebelum dihidangkan.


Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan:

2 genggam ikan bilis - dibasuh dan ditoskan
1 biji bwg Holland - dihiris bulat
1 sudu kecil gula perang
2 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
1 kpg asam kpg
Air secukupnya
1 mangkuk cili kisar (cili kering+bwg besar+bwg kecil)
Minyak

Cara-cara:

Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.

Guna minyak Tumis separuh bwg Holland hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau rata.

Setelah mendidih, masukkan gula perang dan kacau rata. Kemudian masukkan sos tiram dan kacau rata.

Setelah pecah minyak, masukkan air dan biarkan mendidih. Kacau sekali sekala.

Setelah agak pekat, masukkan baki bawang dan garam. Kacau sehingga bawang lembut. Akhir sekali masukkan ikan bilis yg digoreng. Kacau sebentar terus tutup api.

No comments: