Wednesday, September 9, 2009

Cubaan membuat laksa untuk pertama kali



Hari Sabtu lepas, tetiba teringin sangat nak try buat laksa. Aku ni bukannya peminat laksa sangat,even dulu pon mak selalu masak jugak, tapi disebabkan bukan no 1 fan, so takde la inisiatif nak belajar cara-caranya.

Punya la berkobar-kobarkan, balik keje, ajak En Koji singgah kedai kat umah. Beli la bahan-bahan yang sepatutnya. Memula aku ingat nak guna ikan sardin (sebab aku tgk blog Ida guna ikan sardin - sebenarnya aku tak tau pon ikan mana nak guna, either kembung or sardin, rasanya dulu mak aku guna kembung kot). Tanya Awein, dia suka kembung. Then kebetulan lak kakak aku aka Yong tepon, dia kata try guna sardin, sbb dia dah try sedap.

So, aku beli la sardin dalam 10 ekor. Balik umah, letak-letak beg semua, terus ke dapur, jerang air nak rebus ikan. Call mak lak, mak kata sardin pon boleh.Then tanya lagi sekali cara-cara nak buat kuah laksa. Meanwhile, aku dah rendam 1 paket laksa kering. Aku suka laksa kering, tak suka laksa basah.

Prong prang prong prang, wallah jadik le kot laksa tu. Tanak rasa, takut batal puasa. Selalu dalam masakan tak guna pak aji, tapi disebabkan laksa ni, aku guna la jugak, takut tak menjadi la pulak kan.

Then, seterusnya aku malas nak masak nasi dan lauk pauk. Nasib la, makan laksa je ari ni, rasa-rasa nak makan nasi karang, mintak En Koji tapau kan aje.

Time berbuka, tanya la En Koji, macam mana rasa laksa? OK tak (padahal pada aku rasanya marvellous, hahahah puji diri sendiri, kira ok la untuk first timer). Kuah agak pekat, tak cair... tapi fail kat laksa tak cukup masak huhuhuh.... aku rendam air panas je, tak rebus.... dah kena komplen ngan En Koji. Dah la aku bermurah hati sedekah kat Kak Mimi jiran sebelah, wat malu je... tapi aku kan first timer, maafkan je la...

Seperti biasa, En Koji akan kata, OK la.... Dia selalu cenggitu, even sedap macam mana pon, jawapan dia OK la... susah sangat nak puji masakan ai.

Overall puas hati.

Pukul 10 pm, En Koji ajak pegi Uptown, dia nak makan kueytiow goreng kat gerai fave dia... agagagg lapar la tu. Aku order Lamb Chop Lanun, tapi makan sekeping je, sekeping lagi tolak pada En Koji. Sedap lagi Steven's.

4 comments:

Anonymous said...

hehee..aku lagi best wat kuah laksa guna sardin tin cap ayam je..ikan sini mahai nk mati..bila tgk ko buat ni, kecur lakk air liurrrr..tapi stok laksa kering mcm dah abih la pulakk...hmmm~

mrskojiwami said...

guna spaghetti... innovation... hahaha

eh, sardin tin kalau guna seketul-seketul ke nak blend jugak, pastu kuah cam besa la kan

puanstoberi said...

waaa..laksa....hik hik..mak aku slalu pakai ikan sardin, tp ada org tak suka. Tp aku memana ikan pun buleh.

mrskojiwami said...

aku rasa sedap je ikan sardin, heheh