Ok la, below are the menus I cooked on Saturday.
Udang Masak Tomato
Bahan-bahan:
1/2 kg udang kertas – dibersihkan (buang urat hitam)
1 biji tomato sederhana – dihiris nipis
2 inci halia – dihiris mancis
1 helai daun pandan – disimpul
3/4 cawan cili kisar (cili kering rebus + bawang besar + bawang putih)
3 sudu besar sos cili/tomato
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan minyak
Hirisan bulat bawang Holland
Sedikit daun ketumbar – diracik
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis daun pandan, halia dan tomato hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos cili/tomato, garam dan gula secukup rasa. Tumis lagi hingga pekat.
- Masukkan udang, bawang Holland dan sedikit air. Kacau, setelah mendidih, rasa. Jika ok, tutup api.
- Sebelum menghidang, taburkan daun ketumbar.
Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Petai
Bahan-bahan:
3/4 cawan ikan bilis yang dikopek – dibasuh dan ditoskan airnya
3/4 cawan petai yang dikupas – dibelah 2
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 keping asam keping – dibasuh
1 1/2 cawan cili kisar (seperti di atas)
2 sudu besar sos tiram
Gula perang dan garam secukup rasa
1/2 cawan minyak
Sedikit air
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Tumis separuh bawang besar hingga layu. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga berkilat.
- Masukkan sos tiram, petai, garam dan sedikit air. Kacau hingga mendidih. Rasa.
- Kemudian, masukkan ikan bilis dan kaup balik sebentar dan tutup api.
Kerabu Kacang Botor
Bahan-bahan:
10 batang kacang botor – dihiris nipis
1/2 biji capsicum hijau – dihiris nipis
3 biji tomato ceri – dibelah 2
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
1/2 tangkai bunga kantan – dihiris nipis
1/2 biji cili merah – dicincang
1 biji limau nipis – diambil jusnya
Gula perang dan sos ikan secukup rasa
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan mentah.
- Dalam mangkuk lain, satukan jus limau, sos ikan dan gula secukup rasa.
- Tuangkan ke dalam bekas kerabu dan kacau rata.
- Sendukkan ke dalam pinggan hidangan.
Siakap Kukus Limau
Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan siakap – dikelar
2 sudu besar serbuk bawang putih (atau 3 ulas bawang putih dicincang)
1 sudu besar sos ikan
3 biji limau nipis – diambil jusnya dan dihiris nipis 2 keping sebagai hiasan
5 biji cili padi merah – dipotong 2
3 inci halia – dihiris mancis
Sedikit air
Daun ketumbar yang diracik
Cara-cara:
- Panaskan periuk kukus.
- Lumur ikan dengan serbuk bawang putih.
- Taburkan sedikit halia dan letakkan ikan. Kemudian, taburkan baki halia di atas ikan.
- Taburkan cili padi merah.
- Dalam mangkuk lain, satukan sos ikan dan jus limau. Rasa, jika ok tuangkan ke atas ikan.
- Kukus dengan api kuat selama 10 – 15 minit. Sebelum menghidang, taburkan daun ketumbar.
Bubur Kacang Hijau
Bahan-bahan:
1 cawan kacang hijau – direndam 2 – 4 jam dan disangai tanpa minyak
1/2 peket santan pekat
Air untuk merebus
Secubit garam
1 ketul kecil gula Melaka
2 sudu kecil sagu – direndam 10 minit (rendam apabila hendak mula memasak)
2 helai daun pandan – disimpul
Cara-cara:
- Masukkan kacang dan tuangkan air menutupi paras kacang ke dalam periuk. Rebus hingga kembang di atas api sederhana.
- Masukkan daun pandan dan gula Melaka secukupnya. Masak lagi hingga mendidih.
- Perlahankan api, masukkan santan dan garam. Kacau sentiasa hingga mendidih. Rasa dan jika ok, tutup api.
No comments:
Post a Comment