Aku share resepi ya...
Cucur Jagung dan Udang
Bahan-bahan:
2 tongkol jagung manis – disagat isinya
Segenggam udang kertas kecil – dibuang kulit
1/2 ikat daun kucai – dipotong 3 cm panjang
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
1/2 biji cili merah – dicincang
3/4 peket tepung gandum Cap Bunga Ros
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu kecil garam
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Panaskan minyak.
- Satukan kesemua bahan kecuali air dan minyak. Tuangkan air sedikit-sedikit dahulu sambil dikacau rata.
- Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat. Sesuai untuk dijemput dengan jari.
- Setelah minyak panas, jemputkan ke dalam minyak hingga penuh kuali. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
- Sesuai dicicah dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment