Sayur Tumis Belacan, Ikan Terubuk Goreng Garing dan Sambal Kicap Enaq,
Sambal Tumis Udang dan Petai
Sambal Tumis Udang dan Petai
Sayur Tumis Belacan
Bahan-bahan:
1 ikat asparagus – dipotong bahagian keras, kemudian dipotong 5 cm panjang1 peket tau miu
1/2 biji capsicum merah – dihiris memanjang1/4 biji zucchini kuning – dihiris tebal dan dipotong 2
Sedikit sos tiramSedikit minyak bijanSedikit minyak untuk menumisSedikit air
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
1 inci belacan – dibakar3/4 biji cili merah – dipotong2 ulas bawang putih – dipotong1 biji bawang merah – dipotongSedikit ikan bilis – dibasuh
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
- Masukkan sayur-sayuran, besarkan api dan kacau cepat (stir-fry).
- Masukkan sedikit air, sos tiram dan minyak bijan. Kacau cepat beberapa minit dan tutup api.
- Jangan masak terlalu lama, sayur akan lembik dan tidak crunchy.
- Angkat dan hidangkan.
Sambal Tumis Udang dan Petai
Bahan-bahan:
1/2 kg udang sederhana – dikupas dan dibuang kotoran
3/4 cawan petai – dibelah 2
1 biji bawang merah – dihiris kasar
4 senduk cili kisar (bawang besar + bawang kecil + cili kering rebus)
2 sudu besar sos tiram
1 keping asam keping
2 sudu kecil gula perang
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan sos tiram. Kacau dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan petai dan bawang. Tumis seketika hingga petai empuk dan bawang layu.
- Masukkan asam keping, garam dan udang. Kacau rata, jangan terlalu lama takut udang keras. Rasa dan jika ok, tutup api dan angkat.
No comments:
Post a Comment