Sotong Sumbat Masak Kari
Bahan-bahan:
6 ekor sotong sederhana besar – dibuang kulit luar
3 biji bawang merah – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris mancis
1 biji tomato kecil – dihiris nipis
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 peket serbuk kari ikan Baba’s – dibancuh dengan sedikit air supaya menjadi pes
3 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil sos ikan
4 sudu besar minyak masak
1/2 cawan air
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 pokok daun ketumbar – dicincang
Bahan-bahan sumbat:
1 biji kentang – dipotong kecil
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 biji bebola ayam
Sedikit daun ketumbar cincang
Cara-cara:
- Rebus bahan-bahan sumbat hingga empuk. Toskan airnya dan lenyek hingga halus/separa halus. Biarkan sejuk seketika. Kemudian, kepal-kepalkan, agak-agak boleh muat disumbat ke dalam sotong.
- Ambil seekor sotong, sumbatkan isi kentang ke dalamnya, 3/4 penuh. Tutup dengan kepala sotong, sematkan dengan lidi kecil. Buat sehingga habis. Kemudian, kelar-kelarkan badan sotong tetapi jangan sampai putus
- Sediakan kuali, panaskan minyak. Tumis halba campur seketika, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia, tomato dan daun kari. Tumis hingga wangi dan layu.
- Masukkan pes kari, tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sos cili, tumis lagi hingga sedikit garing.
- Masukkan air, garam dan Maggi Cukup Rasa. Setelah mendidih dan rasa pun ok, masukkan sotong dan daun ketumbar. Balik-balikkan, tutup sebentar, jangan terlalu lama nanti sotong liat dan keras. Agak-agak sudah masak, tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment