Friday, March 10, 2017

Dinner 9.3.2017

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai


Bahan-bahan:

2 cawan ikan bilis yang dikopek – dibasuh dan ditoskan
2 biji bawang besar – dihiris tebal
1 cawan petai yang dikupas – dibasuh
1 keping asam keping
3 cawan cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering)
1 1/2 sudu besar gula perang
2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:


  1. Panaskan minyak. Tumis 1/4 daripada hirisan bawang besar hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan gula perang dan tumis sebentar.
  4. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga agak garing.
  5. Masukkan sedikit air, petai dan asam keping.
  6. Setelah mendidih, masukkan baki bawang besar dan kacau rata. Rasa, jika cukup masam, keluarkan asam keping.
  7. Masukkan garam dan ikan bilis. Rasa, jika ok, kacau sebentar dan tutup api.

No comments: