Bahan-bahan:
2 cawan ikan bilis yang dikopek – dibasuh dan ditoskan
2 biji bawang besar – dihiris tebal
1 cawan petai yang dikupas – dibasuh
1 keping asam keping
3 cawan cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering)
1 1/2 sudu besar gula perang
2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis 1/4 daripada hirisan bawang besar hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan gula perang dan tumis sebentar.
- Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga agak garing.
- Masukkan sedikit air, petai dan asam keping.
- Setelah mendidih, masukkan baki bawang besar dan kacau rata. Rasa, jika cukup masam, keluarkan asam keping.
- Masukkan garam dan ikan bilis. Rasa, jika ok, kacau sebentar dan tutup api.
No comments:
Post a Comment