Seperti biasa untuk dinner, no idea. Tapi sampai je rumah after work, terus je keluarkan ikan kerisi 2 ekor sedang. Sambil-sambil masak nasi, terus terfikir nak buat sambal berlada, tambah pulak dengan petai. Ok la...boleh la tu
Jom, baca resepi kalau berminat.
Ikan Kerisi Goreng Sambal Berlada Petai
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kerisi – dikelar
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
Segenggam petai yang dikupas
3 helai daun limau purut
1 keping asam keping
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
3 biji cili merah – dipotong
10 biji cili padi merah + hijau – dipotong
4 ulas bawang putih – dipotong
3 biji bawang besar – dipotong
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing dan toskan minyak. Ketepikan.
- Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 1/2 cawan sahaja. Tumis bahan kisar, masukkan daun limau purut. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit air, asam keping, petai, garam dan perasa. Kacau dan tumis lagi hingga pekat dan cukup rasanya.
- Tutup api. Letakkan ikan di dalam pinggan dan tuangkan kuah sambal ke atasnya.
Telur Dadar Kubis
Bahan-bahan:
2 biji telur
Sedikit hirisan halus kubis
Sedikit hirisan bawang Holland
1/2 sudu besar sos ikan
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Panaskan minyak agak banyak. Sementara itu, pukul telur dengan garpu hingga kembang dan berbuih.
- Masukkan sos ikan dan pukul lagi.
- Masukkan bawang dan kubis.
- Tuangkan (dari paras agak tinggi supaya curahan menirus) ke dalam minyak yang panas. Perlahankan api. Setelah garing di bahagian bawah, balikkan dan goreng lagi hingga kuning keemasan.
- Toskan minyaknya dan letakkan ke dalam pinggan.
No comments:
Post a Comment