Monday, March 13, 2017

Lunch 11.3.2017

Ikan Masak Lemak Cili Padi


Bahan-bahan:

2 ekor ikan bawal emas sederhana besar – dipotong 3
1 batang serai besar – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
3 helai daun limau purut
1 keping asam keping
6 biji belimbing buluh – dipotong kedua-dua hujungnya
1/2 peket santan segar (atau lebih)
Sedikit air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

10 biji cili padi hijau – dipotong
3 biji cili padi merah – dipotong
1 inci kunyit – dipotong
2 biji tomato kecil – dipotong
3 biji bawang merah – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong

Cara-cara:


  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk yang sesuai. Didihkan.
  2. Masukkan sedikit air dan santan, kacau rata, perlahankan api.
  3. Masukkan ikan, daun kunyit, daun limau purut dan serai. Renihkan sambil dikacau sekali sekala untuk mengelakkannya mendidih dan pecah minyak.
  4. Selepas beberapa minit dan berwap, masukkan belimbing buluh, asam keping dan garam. Kacau rata hingga ikan masak dan belimbing buluh bertukar warna. Rasa dan jika ok, tutup api.
Nota:
  • Dapat petua dari seorang kawan, masukkan tomato semasa mengisar bahan lain supaya kuah menjadi pekat dan sedap.





Sayur Tumis Belacan


Bahan-bahan:

1 ikat asparagus – dipotong bahagian keras, kemudian dipotong 5 cm panjang
Segenggam petai yang dikupas
1/4 biji zucchini kuning – dihiris tebal dan dipotong 2
1/4 biji hirisan cili merah
Sedikit sos tiram
Sedikit minyak bijan
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air

Bahan-bahan ditumbuk kasar:

1 inci belacan – dibakar
3/4 biji cili merah – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong
1 biji bawang merah – dipotong
Sedikit ikan bilis – dibasuh

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan sayur-sayuran, besarkan api dan kacau cepat (stir-fry).
  3. Masukkan sedikit air, sos tiram dan minyak bijan. Kacau cepat beberapa minit dan tutup api.
  4. Jangan masak terlalu lama, sayur akan lembik dan tidak crunchy.
  5. Angkat dan hidangkan.




My diet portion – I try :)