Monday, March 13, 2017

Breakfast 12.3.2017


Sandwich Burger Ayam dan Sosej Ayam

Bahan-bahan:

6 keping roti Gardenia – disapu pure butter (Emborg)
2 biji tomato kecil – dihiris 6 keping
Daun salad (lettuce) dan Frisse lettuce – diracik
Hirisan bawang Holland
Mayonis
Sos cili
2 keping burger ayam
2 ketul Ayamas Italian Frankfurter – dikelar
3 keping cheese slice
Oil spray

Cara-cara:

  1. Panaskan non-stick pan, letakkan kepingan roti bahagian yang ada butter. Biar sebentar hingga sedikit garing dan angkat. Ketepikan.
  2. Spray pan tadi dengan oil spray dan goreng burger dan sosej hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Untuk menyediakan sandwich, ambil sekeping roti yang dibakar tadi, letakkan daun salad. Letakkan hirisan bawang diikuti dengan mayonis.
  4. Letakkan daging burger, mayonis, tomato dan cheese. Lapikkan dengan sekeping roti lagi. Potong segi tiga jika suka.
  5. Untuk sosej, ulang step yang sama.

Cucur Jagung dan Udang

Bahan-bahan:

3 tongkol jagung manis – disagat isinya
1 cawan udang kecil – jika rajin kupas kulitnya
1/2 biji cili merah – dicincang
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 pokok daun kucai – dipotong 3 cm panjang
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya (untuk bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair)
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan kecuali minyak dan air.
  2. Tuangkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang dikehendaki.
  3. Rasa dan tambah apa yang kurang.
  4. Panaskan minyak.
  5. Jemput-jemputkan adunan ke dalam minyak hingga memenuhi kuali. Gunakan api sederhana.
  6. Sementara itu, sediakan bekas yang dilapik dengan kitchen towel.
  7. Balikkan cucur dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan. Buat sehingga habis.
  8. Hidangkan dengan sos cili.

No comments: