Sambal Tumis Sotong Kembang Berkacang
Bahan-bahan:
1 ekor sotong kembang – dipotong ikut suka, direndam dengan limau nipis
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
1 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
1/2 cawan kacang tanah – disangai dan dibuang kulit, dikisar kasar
2 sudu besar kicap masin/manis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula merah secukup rasa
Bahan-bahan dimesin halus:
Segenggam cili kering – dipotong kecil, dibuang biji, direbus
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
Cara-cara:
2 sudu besar sos tiram
1/2 cawan kacang tanah – disangai dan dibuang kulit, dikisar kasar
2 sudu besar kicap masin/manis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula merah secukup rasa
Bahan-bahan dimesin halus:
Segenggam cili kering – dipotong kecil, dibuang biji, direbus
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih. Masukkan gula merah dan tumis lagi hingga nampak berkilat.
- Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak, kacau selalu untuk elakkan hangit.
- Masukkan sotong kembang dan kacau rata. Air sotong akan keluar jadi tidak perlu masukkan air lagi.
- Masukkan asam keping, bawang hiris, kicap dan kacang tanah. Kacau rata, perlahankan api.
- Setelah mendidih dan sotong nampak kecut, masukkan garam secukup rasa. Rasa, jika sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Setelah mendidih, tutup api.
Sambal Tempoyak Masak
Bahan-bahan:
2 biji cili merah – dipotong
5 biji cili padi – dipotong
2 biji bawang merah – dipotong
Segenggam ikan bilis – dibersihkan
1 helai daun kunyit – dihiris halus
1 batang serai – diketuk
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan tempoyak
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping (jika perlu)
Cara-cara:
- Tumbuk cili merah, cili padi, bawang merah dan ikan bilis kasar-kasar.
- Masukkan ke dalam periuk. Tuangkan sedikit air, dan masukkan tempoyak dan asam keping (jika perlu).
- Masukkan juga daun kunyit, serbuk kunyit dan serai. Kacau rata. Hidupkan api perlahan, kacau selalu sehingga keluar wap. Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air lagi.
- Akhir sekali, masukkan garam dan gula. Kacau rata dan tutup api.
Sup Lobak Putih dan Lobak Merah
Bahan-bahan:
1/2 batang lobak putih – dibuang kulit dan dihiris bulat
1/2 batang lobak merah – dibuang kulit dan dihiris bulat
Sedikit ikan bilis – dibasuh
1 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – diketuk
1/2 biji cili merah – dihiris
Sedikit Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis ikan bilis sebentar. Kemudian, masukkan bawang merah dan putih dan tumis lagi hingga harum.
- Masukkan air, lobak merah dan lobak putih. Setelah mendidih, masukkan perasa dan cili merah. Masak sehingga kesemuanya empuk. Tutup api.
No comments:
Post a Comment