Tuesday, October 18, 2016

8.10.16


Sambal Tumis Sotong Kembang Berkacang

Bahan-bahan:

1 ekor sotong kembang – dipotong ikut suka, direndam dengan limau nipis
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
1 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
1/2 cawan kacang tanah – disangai dan dibuang kulit, dikisar kasar
2 sudu besar kicap masin/manis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula merah secukup rasa

Bahan-bahan dimesin halus:

Segenggam cili kering – dipotong kecil, dibuang biji, direbus
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih. Masukkan gula merah dan tumis lagi hingga nampak berkilat.
  2. Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak, kacau selalu untuk elakkan hangit.
  3. Masukkan sotong kembang dan kacau rata. Air sotong akan keluar jadi tidak perlu masukkan air lagi.
  4. Masukkan asam keping, bawang hiris, kicap dan kacang tanah. Kacau rata, perlahankan api.
  5. Setelah mendidih dan sotong nampak kecut, masukkan garam secukup rasa. Rasa, jika sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Setelah mendidih, tutup api.

Sambal Tempoyak Masak

Bahan-bahan:

2 biji cili merah – dipotong
5 biji cili padi – dipotong
2 biji bawang merah – dipotong
Segenggam ikan bilis – dibersihkan
1 helai daun kunyit – dihiris halus
1 batang serai – diketuk
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan tempoyak
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping (jika perlu)

Cara-cara:
  1. Tumbuk cili merah, cili padi, bawang merah dan ikan bilis kasar-kasar.
  2. Masukkan ke dalam periuk. Tuangkan sedikit air, dan masukkan tempoyak dan asam keping (jika perlu).
  3. Masukkan juga daun kunyit, serbuk kunyit dan serai. Kacau rata. Hidupkan api perlahan, kacau selalu sehingga keluar wap. Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air lagi.
  4. Akhir sekali, masukkan garam dan gula. Kacau rata dan tutup api.


Sup Lobak Putih dan Lobak Merah

Bahan-bahan:

1/2 batang lobak putih – dibuang kulit dan dihiris bulat
1/2 batang lobak merah – dibuang kulit dan dihiris bulat
Sedikit ikan bilis – dibasuh
1 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – diketuk
1/2 biji cili merah – dihiris
Sedikit Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis ikan bilis sebentar. Kemudian, masukkan bawang merah dan putih dan tumis lagi hingga harum.
  2. Masukkan air, lobak merah dan lobak putih. Setelah mendidih, masukkan perasa dan cili merah. Masak sehingga kesemuanya empuk. Tutup api.







No comments: