Ayam Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
10 ketul ayam
1 biji kentang – dipotong 4
1 helai daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
1 keping asam keping
1/2 kotak santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1/2 cawan air
Bahan-bahan ditumbuk halus:
15 biji cili padi
1 biji cili merah
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Masukkan ayam, air, serai, daun kunyit, serbuk kunyit, kentang dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
- Jerang di atas api sederhana hingga ayam berubah warna dan kentang empuk.
- Perlahankan api, masukkan santan, asam keping dan garam. Renih sambil kacau sekali sekala (jangan biarkan meruap, santan akan pecah).
- Perasakan dan renihkan seketika kemudian tutup api.
Rendang Paru
Bahan-bahan:
1/2 kg paru – direbus dengan 1 sudu besar cuka, ditoskan
1 helai daun kunyit – dihiris halus
1 keping asam keping
2 biji bawang merah – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 kotak santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – dipotong kecil dan direbus
1 biji bawang besar – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong
1 batang serai – dipotong
2 inci halia – dipotong
5 biji cili padi
Air secukupnya
Cara-cara:
- Paru yang direbus pastikan empuk. Kemudian, cuci bersih. Potong kiub/hiris nipis. Ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan paru dan gaul rata.
- Kemudian, masukkan kesemua bahan-bahan lain, perlahankan api dan renihkan sambil dikacau sekali sekala.
- Setelah agak kering, tutup api.
No comments:
Post a Comment