Baked Macaroni Carbonara
Bahan-bahan:
1/2 peket makaroni – direbus mengikut arahan, ketepikan
2 ulas bawang putih – dicincang
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 keping dada ayam – dihiris nipis
5 kuntum cendawan butang dalam tin – dihiris nipis
Sedikit serbuk lada hitam, garam secukup rasa
Sedikit butter untuk menumis
2 keping cheese slice
Parutan keju cheddar
3/4 botol sos carbonara Leggo
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan butter dan tumis bawang putih hingga wangi, kemudian masukkan bawang Holland. Tumis lagi hingga layu.
- Kemudian, masukkan cendawan. Tumis sebentar dan masukkan ayam. Tumi lagi hingga ayam bertukar warna dan masak.
- Masukkan sos carbonara, lada hitam dan garam. Kacau rata. Tambah air jika terlalu pekat. Sos mestilah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
- Kemudian masukkan makaroni dan gaul rata. Tutup api.
- Sediakan 2 bekas aluminium loaf. Panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit.
- Isikan bekas dengan makaroni sama rata. Racikkan cheese slice ke atas makaroni dan taburkan cheddar.
- Bakar selama 15 minit pertama api atas dan bawah. Untuk 5 minit terakhir, bakar menggunakan api atas.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment