Sunday, June 26, 2016

Cucur Udang Air Panas




Cucur Udang Air Panas

Bahan-bahan A:

2 cawan tepung gandum
Air panas secukupnya
1/4 sk serbuk kunyit
2 sb Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan B:

1 cawan udang kecil - dikupas
1 biji bwg besar - dicincang
1 biji cili merah - dicincang
1 cekak daun kucai - dipotong 3 cm

Minyak utk menggoreng

Cara-cara:

1.  Satukan bhn A, guna senduk kayu dan gaul rata. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair. Tunggu sejuk sikit baru gaul dgn tgn.

2.  Masukkan bhn B. Gaul rata. Ambil sedikit adunan dan bulat2kan menjadi bebola. Ketepikan.

3.  Panaskan minyak. Goreng bebola hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya. Letak atas tisu dapur.

4.  Susun dlm pinggan dan hidangkan dgn sos cili.

No comments: