Paru Goreng Berlada
Bahan-bahan:
1/4 kg paru
3 tangkai daun kari
1 biji bawang besar – dihiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil gula merah
1 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit + garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan dikisar halus:
10 tangkai cili kering – dipotong kecil dan direndam air panas
1 biji bawang besar – dipotong
2 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Rebus paru dengan 1 sudu besar cuka hingga betul-betul empuk. Toskan airnya dan cuci bersih. Setelah sejuk, potong nipis-nipis. Gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian, goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama (tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar). Tumis bawang hiris hingga wangi dan layu. Kemudian, masukkan daun kari dan tumis lagi. Kemudian, masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan gula merah dan sos tiram, tumis lagi beberapa minit.
- Masukkan air asam jawa dan paru yang digoreng. Gaul rata dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment