Kari Ikan Kembung
Bahan-bahan:
8 ketul ikan kembung – dibersihkan
1/2 biji tomato – dipotong 2
4 biji bendi – dipotong 2
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
Sedikit halia – dihiris
1 sudu kecil halba campur
1/4 kotak santan
3/4 cawan air asam jawa
Sedikit air
1 peket serbuk kari Babas
1 sudu besar serbuk cili
2 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Campurkan serbuk kari, serbuk cili dan daun kari dengan sedikit air dan gaul hingga menjadi pes.
- Panaskan minyak. Tumis halba campur seketika. Kemudian, masukkan bahan-bahan hiris dan tumis hingga layu dan wangi.
- Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga pecah minyak di atas api perlahan dan kacau selalu.
- Masukkan air asam jawa dan air. Kacau rata. Setelah mendidih, masukkan ikan, tomato dan bendi.
- Kacau sekali sekala supaya ikan tidak hancur. Masukkan santan dan garam. Setelah mendidih, tutup api.
No comments:
Post a Comment