Wednesday, October 26, 2016

Kari Ikan Kembung


Kari Ikan Kembung

Bahan-bahan:

8 ketul ikan kembung – dibersihkan
1/2 biji tomato – dipotong 2
4 biji bendi – dipotong 2
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
Sedikit halia – dihiris
1 sudu kecil halba campur
1/4 kotak santan
3/4 cawan air asam jawa
Sedikit air
1 peket serbuk kari Babas
1 sudu besar serbuk cili
2 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:


  1. Campurkan serbuk kari, serbuk cili dan daun kari dengan sedikit air dan gaul hingga menjadi pes.
  2. Panaskan minyak. Tumis halba campur seketika. Kemudian, masukkan bahan-bahan hiris dan tumis hingga layu dan wangi.
  3. Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga pecah minyak di atas api perlahan dan kacau selalu.
  4. Masukkan air asam jawa dan air. Kacau rata. Setelah mendidih, masukkan ikan, tomato dan bendi.
  5. Kacau sekali sekala supaya ikan tidak hancur. Masukkan santan dan garam. Setelah mendidih, tutup api.

No comments: