Bahan-bahan:
10 ekor sotong - dibersihkan dan dipotong bulat
1 sudu kecil serbuk lada hitam
4 sudu besar tepung jagung
3 tangkai daun kari - ambil daunnya sahaja
5 biji cili padi - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu besar Thai Chilli Paste (dalam jar)
Sedikit Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar unsalted butter
2 sudu besar thick cream
Cara-cara:
- Toskan sotong, kemudian gaulkan dengan serbuk lada hitam dan tepung jagung hingga rata.
- Panaskan mentega, tumis bawang putih hingga harum. Masukkan daun kari dan cili padi, tumis lagi hingga hampir garing.
- Kemudian, masukkan pes cili. Tumis rata. Setelah naik bau, masukkan thick cream dan kacau rata.
- Akhir sekali, masukkan sotong dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata hingga pekat dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment