Wednesday, June 10, 2015

Asam Rebus Ikan Jenahak

Sumber: mrskojiwami (revised version)



Bahan-bahan:

1 keping kepala ikan jenahak
1 keping isi ikan jenahak
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
4 tangkai daun kesum - daun sahaja
1 batang serai - diketuk
3 keping asam keping
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:
5 biji cili padi
1 biji cili merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Masukkan air, bawang besar yang dihiris, asam keping, serai, bunga kantan, daun kesum, asam keping dan bahan kisar ke dalam periuk. Didihkan di atas api sederhana kecil.
  2. Setelah mendidih, masukkan ikan dan renih sehingga ikan masak. Masukkan garam dan perasakan secukupnya.
  3. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: