Bahan-bahan:
1 keping kepala ikan jenahak
1 keping isi ikan jenahak
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
4 tangkai daun kesum - daun sahaja
1 batang serai - diketuk
3 keping asam keping
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
5 biji cili padi
1 biji cili merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Air secukupnya
Cara-cara:
- Masukkan air, bawang besar yang dihiris, asam keping, serai, bunga kantan, daun kesum, asam keping dan bahan kisar ke dalam periuk. Didihkan di atas api sederhana kecil.
- Setelah mendidih, masukkan ikan dan renih sehingga ikan masak. Masukkan garam dan perasakan secukupnya.
- Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment