Bahan-bahan:
5 keping ikan tenggiri - dibersihkan
1 batang sera0 - diketuk
1 helai (kecil) daun kunyit - diracik kasar
1 keping asam keping
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 peket (kecil) santan pekat segar
2 biji terung kecil - dipotong ikut suka
5 biji tomato ceri - dibelah dua
1/4 cawan air
Bahan-bahan ditumbuk:
10 biji cili padi
1 biji cili merah - dipotong
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Sediakan periuk yang sesuai. Masukkan air, santan, serai, daun kunyit, asam keping dan bahan yang ditumbuk dan kacau rata.
- Panaskan di atas api kecil. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Kacau sehingga berwap.
- Masukkan ikan dan terung. Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak pecah.
- Setelah berwap, masukkan tomato dan garam. Kacau dan rasa, hingga hampir mendidih dan berwap. Setelah ikan masak dan terung empuk, tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment