Wednesday, June 10, 2015

Menu 7.4.15

Sotong Masak Pedas



Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
10 ekor sotong – dibuang kulit luar dan dipotong ikut suka, janggut dibuang bahagian hitamnya
1 biji bawang besar – dihiris bulat
1 sudu kecil gula perang
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar:
Segenggam cili kering – dibuang biji dan direbus
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong
Air secukupnya


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih dan masukkan gula perang. Tumis sebentar.
  2. Masukkan sos tiram dan sos tomato. Tumis di atas api sederhana sehingga terbit minyak, lebih kurang 6 – 7 minit.
  3. Masukkan bawang besar, kacau rata. Kemudian, masukkan sotong dan kacau rata hingga sotong masak, jangan terlalu lama untuk mengelakkan sotong menjadi liat.
  4. Akhir sekali, masukkan garam dan kacau rata. Tutup api.



Jelatah



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 batang timun Jepun – dipotong dadu
3 hirisan nanas madu – dipotong dadu
5 biji tomato ceri – dibelah 2
1/2 biji cili merah – dihiris nipis
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
3/4 sudu besar gula putih
Secubit garam
1 sudu kecil cuka


Cara-cara:
  1. Gaul kesemua bahan rata-rata dan sedia dihidangkan.



Telur Dadar Gulung


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 biji telur – dipukul
Secubit garam
1 biji cili merah – dihiris nipis
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
1 sudu besar susu cair
Sedikit minyak


Cara-cara:
  1. Panaskan kuali leper non-stick. Tuangkan minyak.
  2. Sementara itu, satukan kesemua bahan.
  3. Kemudian, tuangkan ke dalam kuali dan layarkan supaya memenuhi permukaan kuali.
  4. Perlahankan api, tutup dengan penutup.
  5. Setelah telur masak sepenuhnya, tutup api. Kemudian, gunakan sudip kayu dan gulungkan telur.
  6. Potong lebar-lebar dan hidangkan.

No comments: