Bahan-bahan:
5 ketul ayam kampung
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan lain:
3/4 peket cili boh
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
1/2 cawan air
1 biji bawang besar - dihiris kasar/dipotong bulat
2 batang serai - diketuk
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Setelah minyak panas, goreng ayam 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, jika terlalu banyak, keluarkan hingga tinggal dalam 3/4 senduk kecil sahaja.
- Tumis serai dan bawang besar hingga naik bau dan sedikit layu.
- Masukkan cili boh, gula perang dan sos tiram. Perlahankan api dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air dan kacau. Setelah mendidih, masukkan ayam goreng. Tutup kuali dan biarkan merenih hingga kuah menjadi sedikit pekat sambil dikacau sekali-sekala. Akhir sekali, masukkan garam jika perlu dan balik-balikkan. Setelah rata kesemuanya, tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment