Rendang Ayam Kampung
Sumber: Yong, Aziejaya
Bahan-bahan:
12 ketul ayam kampung
1 helai daun kunyit - diracik kasar/dihiris halus
1 keping asam gelugur
3 biji bawang kecil – dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
2 inci halia - dihiris halus
1/2 kotak kecil santan
3/4 cawan air
4 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering yang direbus dan dibuang biji
2 biji bawang besar - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - dipotong kecil
2 inci halia - dipotong kecil
2 inci lengkuas - dipotong kecil
3 batang serai - dipotong kecil
2 inci kunyit hidup - dipotong kecil
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyaknya.
- Masukkan ayam dan kacau rata sekali-sekala sehingga ayam sedikit kecut.
- Masukkan air, santan, asam gelugur, daun kunyit dan bahan hirisan.
- Masak di atas api kecil sehingga mendidih dan masukkan garam.
- Masak lagi hingga mendapat kepekatan
No comments:
Post a Comment