Wednesday, June 10, 2015

Menu Wednesday 25.3.2015

Rendang Ayam Kampung


Sumber: Yong, Aziejaya



Bahan-bahan:

12 ketul ayam kampung
1 helai daun kunyit - diracik kasar/dihiris halus
1 keping asam gelugur
3 biji bawang kecil – dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
2 inci halia - dihiris halus
1/2 kotak kecil santan
3/4 cawan air
4 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering yang direbus dan dibuang biji
2 biji bawang besar - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - dipotong kecil
2 inci halia - dipotong kecil
2 inci lengkuas - dipotong kecil
3 batang serai - dipotong kecil
2 inci kunyit hidup - dipotong kecil


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyaknya.
  2. Masukkan ayam dan kacau rata sekali-sekala sehingga ayam sedikit kecut.
  3. Masukkan air, santan, asam gelugur, daun kunyit dan bahan hirisan.
  4. Masak di atas api kecil sehingga mendidih dan masukkan garam.
  5. Masak lagi hingga mendapat kepekatan

No comments: