Paprik Sotong
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
5 ekor sotong sederhana besar - dihiris memanjang
2 ulas bawang putih – diketuk
1 biji bawang besar – dibelah 4
1/2 pokok brokoli – diambil bahagian atas sahaja, dipotong ikut suka
1/4 pokok kubis bunga – dipotong ikut suka
1/2 biji lobak merah – dikupas dan dihiris bulat, kemudian dipotong 2
5 biji cili padi – diketuk
1 biji cili merah – dihiris serong
2 sudu besar cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering rebus)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa/Garam secukup rasa
1 sudu besar kicap manis
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
2 ulas bawang putih – diketuk
1 biji bawang besar – dibelah 4
1/2 pokok brokoli – diambil bahagian atas sahaja, dipotong ikut suka
1/4 pokok kubis bunga – dipotong ikut suka
1/2 biji lobak merah – dikupas dan dihiris bulat, kemudian dipotong 2
5 biji cili padi – diketuk
1 biji cili merah – dihiris serong
2 sudu besar cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering rebus)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa/Garam secukup rasa
1 sudu besar kicap manis
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi dan sedikit layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis seketika.
- Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap manis. Kacau rata hingga mendidih barulah masukkan 1/4 cawan air.
- Setelah mendidih, masukkan kubis bunga dan lobak merah. Renihkan seketika supaya lembut kemudian masukkan brokoli.
- Kacau sebentar, masukkan Maggi Cukup Rasa dan sotong. Kacau rata hingga sotong masak (jangan terlalu lama nanti sotong menjadi liat). Agak-agak sudah masak, tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment