Monday, March 16, 2015

#throwback

Paprik Sotong




Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:

5 ekor sotong sederhana besar - dihiris memanjang
2 ulas bawang putih – diketuk
1 biji bawang besar – dibelah 4
1/2 pokok brokoli – diambil bahagian atas sahaja, dipotong ikut suka
1/4 pokok kubis bunga – dipotong ikut suka
1/2 biji lobak merah – dikupas dan dihiris bulat, kemudian dipotong 2
5 biji cili padi – diketuk
1 biji cili merah – dihiris serong
2 sudu besar cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering rebus)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa/Garam secukup rasa
1 sudu besar kicap manis
Sedikit air
Minyak untuk menumis


Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi dan sedikit layu.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis seketika.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap manis. Kacau rata hingga mendidih barulah masukkan 1/4 cawan air.
  4. Setelah mendidih, masukkan kubis bunga dan lobak merah. Renihkan seketika supaya lembut kemudian masukkan brokoli.
  5. Kacau sebentar, masukkan Maggi Cukup Rasa dan sotong. Kacau rata hingga sotong masak (jangan terlalu lama nanti sotong menjadi liat). Agak-agak sudah masak, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: