Friday, March 27, 2015

Menu Sunday 22.3.2015

Ayam Kampung Masak Sambal Serai



Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
9 ketul ayam kampung
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng


Bahan-bahan lain:
1 biji bawang kuning - dihiris bulat
1 keping asam gelugur
2 batang serai - diketuk
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
Air


Bahan-bahan dikisar:
1 cawan cili kering yang sudah direbus
1 biji bawang besar - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - dipotong kecil
Air secukupnya


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 5 sudu besar minyak. Tumis serai sebentar kemudian masukkan bahan kisar dan sos tiram. Tumis hingga garing dan terbit minyak.
  3. Masukkan air dan kacau rata. Setelah mendidih, masukkan bawang besar, asam gelugur dan ayam goreng. Kacau rata dan masukkan garam.
  4. Kacau rata beberapa minit sehingga kuah nampak sedikit pekat. Tutup api



Pak Choy Ikan Bilis





Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
2 pokok pak choy - dihiris kasar, asingkan batang dan daun
1/2 biji cili merah - dihiris serong
Sedikit ikan bilis - dibasuh
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 biji bawang merah - dihiris halus
Air dan Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak zaitun


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Goreng bawang putih hingga garing kemudian angkat. Ketepikan.
  2. Masukkan ikan bilis dna goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Tumis bawang merah hingga harum dan layu.
  4. Masukkan batang pak choy dan tumis lagi.
  5. Masukkan air dan Maggi Cukup Rasa. Setelah mendidih, masukkan daun pak choy dan kacau rata.
  6. Tutup api dan tuangkan bawang putih dan ikan bilis. Kacau rata dan angkat.

No comments: