Congo Bars
Sumber: Azlita Masam Manis, Danish Harraz
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan (diayak):
330 g tepung superfine Blue Key
2 1/2 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
1 sudu kecil garam halus
Bahan-bahan lain:
150 g mentega Golden Churn (atau pure butter brand lain, e.g SCS, Anchor) - dilembutkan
280 g gula perang (resepi asal 320 g)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
Ketulan coklat masakan (dalam 2 1/2 baris) - dipotong kasar/kiub besar
1 peket badam cincang
Bahan-bahan hiasan:
1 peket chocolate chips
1 peket hirisan badam
Peralatan:
1 biji loyang leper segi empat (10 inci)
Kertas minyak/baking sheet
Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 170 darjah Celsius selama 15 minit.
- Sementara itu, sapukan sedikit mentega ke sekeliling acuan dan lapikkan dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Masukkan mentega dan gula perang ke dalam mangkuk adunan dan putar hingga rata, tidak perlu hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu, setiap kali diputar hingga rata.
- Masukkan esen vanila dan putar rata.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar hingga rata.
- Keluarkan mangkuk, masukkan badam cincang dan ketulan coklat masak. Gaul rata dengan spatula.
- Tuangkan ke dalam acuan, ratakan dengan spatula.
- Tabur chocolate chips dan hirisan badam rata-rata.
- Bakar selama 30 minit, jika masih basah apabila dicucuk di bahagian tengah, tambah masa selama 10 minit lagi, kurangkan suhu kepada 150 darjah Celsius.
- Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment