Kari Ayam Kampung
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
12 ketul ayam kampung
1 biji kentang - dibelah 8
1 tangkai daun kari - ambil daunnya
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang kecil - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus
1 peket kecil serbuk kari daging Babas
2 sudu besar rempah gulai Cap Bunga Ros
1 sudu besar rempah masak Cap Bunga Ros
1 sudu besar kerisik
1/4 kotak kecil santan
Air secukupnya
Garam secukup rasa
1 sudu besar pes asam jawa
5 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam periuk. Sementara itu, bancuh serbuk kari, rempah gulai, rempah masak dan daun kari dengan sedikit air hingga menjadi pes. Ketepikan.
- Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga layu dan wangi.
- Setelah agak garing, masukkan pes rempah. Perlahankan api dan tumis hingga terbit minyak. Kacau selalu supaya rempah tidak hangit.
- Setelah garing, masukkan ayam dan kentang. Gaul rata sehingga air ayam keluar.
- Masukkan air hingga menutupi paras ayam dan kacau rata. Tutup periuk supaya ayam dan kentang empuk, sambil kacau sekali sekala.
- Setelah mendidih dan ayam nampak empuk, masukkan kerisik, asam jawa dan santan. Kacau rata dan tutup sekali lagi.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan sesuaikan rasa. Selepas beberapa minit, tutup api.
No comments:
Post a Comment