Friday, March 27, 2015

Menu 20,3,15

Ikan Merah Masak Kicap





Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
4 keping ikan merah
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng

3 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah - dibelah tanpa putus
Kicap manis dan kicap masin secukup rasa
Garam secukup rasa (jika perlu)
Air


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kuning keemasan dan angkat. Ketepikan.
  2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak dan tumis cili kisar hingga terbit minyak.
  3. Masukkan sos tomato dan sos tiram. Kacau rata beberapa minit.
  4. Masukkan serbuk lada hitam, kicap manis dan masin dan air. Kacau hingga mendidih.
  5. Masukkan ikan goreng, bawang besar dan cili merah. Masak sehingga mendidih, rasa garamnya. Jika ok, tutup api dan sedia dihidangkan.



Pak Choy Tumis Air


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 pokok pak choy - dibuang hujung dan dihiris, asingkan batang dan daun
3 biji tomato ceri - dibelah 2
3 ketul seafood tofu - dihiris kasar
2 ulas bawang putih - diketuk
Sedikit hirisan bawang kuning
1 sudu besar minyak zaitun
Air secukupnya
Maggi Cukup Rasa secukupnya


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi dan layu.
  2. Masukkan seafood tofu dan tumis lagi.
  3. Masukkan batang pak choy dan tumis lagi.
  4. Masukkan air dan setelah mendidih, masukkan daun dan Maggi Cukup Rasa.
  5. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: