Ayam Kampung Masak Lemak Cili Api
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
8 ketul ayam kampung
1 helai daun kunyit - diracik kasar
1 batang serai - diketuk
1 keping asam keping
1 kotak kecil santan Ayam Brand
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
1 biji kentang - dibelah 4
Bahan-bahan ditumbuk sedikit kasar:
10 biji cili padi (atau lebih)
1 biji bawang merah - dipotong kecil
1 ulas bawang putih - dipotong kecil
2 inci kunyit hidup - dipotong kecil
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan kecuali garam dan panaskan di atas api sederhana.
- Kacau selalu untuk elakkan santan pecah. Kacau hingga ayam dan kentang empuk dan masak sepenuhnya. Kalau cukup masam, keluarkan asam keping.
- Perasakan garam dan kacau lagi hingga berwap.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment