Thursday, March 19, 2015

Laksa Utara


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 peket laksa beras (kering) – direndam semalaman, kemudian dicelur hingga lembut, ditoskan
5 biji telur – direbus dan dibelah 2
5 biji limau kasturi – dibelah 2
1/2 ikat daun selom – dihiris halus
1/2 biji timun Jepun – dihiris halus
1 biji cili merah – dihiris halus
5 biji cili padi – dihiris halus
1 biji bawang besar – dihiris halus

Kuah Laksa

6 ekor ikan sardin – dibersihkan
6 ekor ikan kembung – dibersihkan
3 keping asam keping
Air untuk merebus secukupnya
1 kuntum bunga kantan – dibelah 2
1 ikat daun kesum – ambil daun sahaja
Garam secukup rasa
Sedikit Ajinomoto

Bahan-bahan dikisar halus:
2 batang serai – dipotong kecil
Segenggam cili kering – dipotong kecil dan dibuang biji
2 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih - dipotong kecil
2 inci belacan - dibakar


Cara-cara:

  1. Sediakan periuk yang besar. Masukkan air, asam keping, ikan sardin dan ikan kembung. Rebus hingga ikan masak. Keluarkan asam keping.
  2. Keluarkan ikan, toskan airnya. Asingkan isi dan tulang dengan menggunakan garpu. Jika ikan sudah sejuk, boleh gunakan tangan. Pastikan tangan bersih.
  3. Sediakan periuk yang lain. Tapiskan air rebusan ke dalam periuk, masukkan semula asam keping. Jerang di atas api perlahan.
  4. Sementara itu, kisar isi ikan dengan air secukupnya hingga halus, kemudian tapiskan ke dalam periuk air rebusan tadi.
  5. Ambil pula tulang/kepala ikan tadi dan kisar dengan air secukupnya hingga halus. Tapiskan ke dalam periuk air rebusan tadi. Buang sisa tulang tadi.
  6. Masukkan pula bahan kisar, bunga kantan dan daun kesum. Jerang kuah hingga berbau wangi dan memekat (tambah air jika perlu).
  7. Setelah mendidih, masukkan garam dan Ajinomoto, perasakan secukupnya. Tutup api setelah rasanya ok.
  8. Untuk menyediakannya, masukkan laksa beras ke dalam mangkuk, tuangkan kuah secukupnya dan taburkan bahan-bahan mentah dan telur rebus.


No comments: