Bahan-bahan:
1 peket kueyteow halus (Cap Kunci plastik besar) – dibilas dengan air bersih dan ditoskan
1/2 ikat daun kucai – dipotong 5 cm panjang
2 biji telur
3/4 cawan kerang yang telah direbus dan dikupas
1/4 cawan minyak
3 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji tomato – dicincang kasar
Kicap manis dan kicap masin secukup rasa
Garam secukup rasa
Air jika perlu
3 ulas bawang putih – diketuk
1 biji bawang besar – dihiris halus
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Masukkan telur dan hancur-hancurkan (scramble). Setelah masak, toskan minyak dan keluarkan. Ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, jika perlu tambah sedikit.
- Tumis bawang putih hingga harum, kemudian masukkan bawang besar. Tumis hingga layu dan keperangan.
- Masukkan cili kisar, tumis lagi hingga terbit minyak.
- Kemudian, masukkan tomato, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau hingga terbit minyak dan masukkan pula kerang, kicap manis dan kicap masin. Kacau rata, kalau belum cukup masin, masukkan sedikit garam (secukup rasa).
- Masukkan 1/4 cawan air, kacau rata dan masukkan kuey teow dan daun kucai. Kacau rata beberapa minit. Akhir sekali, masukkan semula telur hancur tadi dan kacau rata. Tutup api dan sedia dihidangkan.
- Sedap dimakan bersama cili padi yang dipotong halus ditambah kicap cair.
No comments:
Post a Comment