Wednesday, February 18, 2015

Bihun Sup Mudah

Sumber: Sherry

Olahan: mrskojiwami





Bahan-bahan:
1/2 peket bihun Faiza – direndam hingga lembut di dalam air biasa, kemudian dicelur sekejap, toskan
Bawang goreng
1 ikat sawi bunga – dipotong 5 cm panjang, dicelur, ditoskan
Hirisan daun sup

Sambal Cili Kicap

Bahan-bahan:

10 biji cili padi
2 ulas bawang putih – dikupas
Kicap manis + kicap masin secukupnya
1 biji limau kasturi – diambil jusnya

Cara-cara:
Kisar kesemua bahan hingga halus.


Kuah Sup

Bahan-bahan:

Segenggam ikan bilis – dibuang tulang, dibasuh bersih
6 ketul kaki ayam – dibuang bahagian kuku
2 ketul kiub ikan bilis
10 biji fish ball
Air untuk merebus secukupnya
5 biji bawang merah – dihiris halus
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
Sedikit minyak untuk menumis
Garam (jika perlu)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga keperangan. Ketepikan (termasuk minyaknya).
  2. Sediakan periuk yang sesuai, rebus ikan bilis dan air lebih kurang 1/2 jam di atas api kecil.
  3. Keluarkan ikan bilis (jika suka) atau biarkan saja di dalam air rebusan.
  4. Masukkan pula kiub ikan bilis dan kaki ayam. Rebus lagi hingga kaki ayam empuk.
  5. Masukkan fish ball dan tumisan bawang tadi. Kacau rata, perasakan secukupnya. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.
  6. Semasa menghidang, masukkan bihun yang sudah dicelur ke dalam mangkuk. Letakkan sawi dan tuangkan kuah sup.
  7. Kemudian, taburkan bawang goreng dan letakkan sambal cili kicap.

No comments: