Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 keping ikan jenahak (bahagian ekor dan isi)
5 biji bendi – dipotong tangkai dan hujungnya
1 biji cili hijau – dibelah dua tanpa putus
1 biji tomato – dibelah dua
1 sudu besar pes asam jawa
1 cawan air
1 peket (kecil) serbuk kari ikan Babas
1 tangkai daun kari
4 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris
1 sudu kecil halba campur
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis halba campur seketika dan masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga keperangan.
- Sementara itu, bancuh serbuk kari dan sedikit air untuk dijadikan pes. Masukkan juga daun kari dan gaul rata.
- Setelah bahan tumisan keperangan, masukkan pes kari dan tumis sambil dikacau selalu hingga terbit minyak.
- Kemudian, masukkan air dan pes asam jawa. Kacau rata.
- Setelah mendidih, masukkan kepingan ikan. Jika air terlalu sedikit, tambah lagi.
- Setelah mendidih, masukkan tomato dan cili hijau.
- Masukkan garam dan bendi.
- Setelah mendidih, tutup api.
No comments:
Post a Comment