Wednesday, February 18, 2015



Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Petai

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis – dibersihkan, dibasuh dan ditoskan
3 papan petai – diambil isinya
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
1 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
1/2 cawan minyak masak
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
1 keping asam keping

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama (tambah jika perlu). Tumis cili kisar hingga mendidih, kemudian masukkan gula perang.
  3. Tumis lagi hingga nampak berkilat dan masukkan sos tiram. Tumis lagi beberapa minit. Masukkan air dan petai. Kacau rata.
  4. Setelah mendidih, masukkan asam keping dan bawang besar dan gaul rata hingga hampir layu.
  5. Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng dan perasakan secukupnya. Tutup api.

Tempe Goreng Bawang Putih

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 peket tempe – dipotong nipis
4 ulas bawang putih – dihiris nipis
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
  1. Gaulkan tempe dengan garam rata-rata. Panaskan minyak.
  2. Goreng bawang putih hingga garing, angkat dan toskan minyaknya.
  3. Goreng pula tempe hingga garing. Angkat dan taburkan dengan bawang putih goreng.


Gulai Lemak Ikan Rebus dengan Petai

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung rebus – dibuang kepala dan dibersihkan
2 papan petai – diambil isinya
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit (kecil) – diracik kasar
1 keping asam keping
1/2 kotak santan + 1/4 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk sedikit halus:
5 biji cili padi
1 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah

Cara-cara:
  1. Masukkan bancuhan santan, asam keping, serai, daun kunyit dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
  2. Didihkan di atas api perlahan sambil dikacau selalu untuk elakkan santan pecah.
  3. Setelah berwap, masukkan ikan rebus dan petai. Kacau perlahan-lahan sekali-sekala. Perasakan garamnya. Setelah ok, tutup api.

No comments: