Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Petai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis – dibersihkan, dibasuh dan ditoskan
3 papan petai – diambil isinya
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
1 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
1/2 cawan minyak masak
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama (tambah jika perlu). Tumis cili kisar hingga mendidih, kemudian masukkan gula perang.
- Tumis lagi hingga nampak berkilat dan masukkan sos tiram. Tumis lagi beberapa minit. Masukkan air dan petai. Kacau rata.
- Setelah mendidih, masukkan asam keping dan bawang besar dan gaul rata hingga hampir layu.
- Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng dan perasakan secukupnya. Tutup api.
Tempe Goreng Bawang Putih
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 peket tempe – dipotong nipis
4 ulas bawang putih – dihiris nipis
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Gaulkan tempe dengan garam rata-rata. Panaskan minyak.
- Goreng bawang putih hingga garing, angkat dan toskan minyaknya.
- Goreng pula tempe hingga garing. Angkat dan taburkan dengan bawang putih goreng.
Gulai Lemak Ikan Rebus dengan Petai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung rebus – dibuang kepala dan dibersihkan
2 papan petai – diambil isinya
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit (kecil) – diracik kasar
1 keping asam keping
1/2 kotak santan + 1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk sedikit halus:
5 biji cili padi
1 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah
Cara-cara:
- Masukkan bancuhan santan, asam keping, serai, daun kunyit dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
- Didihkan di atas api perlahan sambil dikacau selalu untuk elakkan santan pecah.
- Setelah berwap, masukkan ikan rebus dan petai. Kacau perlahan-lahan sekali-sekala. Perasakan garamnya. Setelah ok, tutup api.
No comments:
Post a Comment