Masak Sardin
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 tin kecil sardin/mackerel Ayam Brand
3 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 keping asam keping
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
2 hirisan bulat bawang kuning
1 biji cili merah – dipotong kasar/dibelah 2
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, toskan sardin daripada kuahnya, tapi kuahnya jangan dibuang.
- Setelah minyak panas, goreng ikan sardin (tutup kuali sebab meletup) hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan yang dihiris hingga wangi.
- Setelah nampak garing, masukkan kuah sardin, sos tiram, air dan asam keping. Kacau rata.
- Setelah mendidih, masukkan sardin, bawang kuning dan cili merah. Perasakan dengan garam.
- Setelah mendidih sekali lagi dan kuah nampak pekat, tutup api.
Nota:
Jika ada balance, boleh hancur-hancurkan menggunakan garfu dan jadikan inti sandwich.
No comments:
Post a Comment