Thursday, November 20, 2014

Masak Sardin

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 tin kecil sardin/mackerel Ayam Brand
3 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 keping asam keping
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
2 hirisan bulat bawang kuning
1 biji cili merah – dipotong kasar/dibelah 2
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, toskan sardin daripada kuahnya, tapi kuahnya jangan dibuang.
  2. Setelah minyak panas, goreng ikan sardin (tutup kuali sebab meletup) hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Gunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan yang dihiris hingga wangi.
  4. Setelah nampak garing, masukkan kuah sardin, sos tiram, air dan asam keping. Kacau rata.
  5. Setelah mendidih, masukkan sardin, bawang kuning dan cili merah. Perasakan dengan garam.
  6. Setelah mendidih sekali lagi dan kuah nampak pekat, tutup api.

Nota:
Jika ada balance, boleh hancur-hancurkan menggunakan garfu dan jadikan inti sandwich.

No comments: