Friday, February 27, 2015

Menu lunch hari ni

Sotong Masak Pedas


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 ekor sotong putih jenis besar - dibersihkan, dipotong ikut suka/dikelar zig-zag
1 biji bawang besar - dihiris kasar
1 sudu kecil pes asam jawa ADABI
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1/2 sudu kecil gula perang
1/4 cawan minyak masak

Bahan-bahan dikisar halus:
2 cawan cili kering - dipotong serong, dibuang biji, direbus dan ditoskan
1 biji bawang besar - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - dipotong kecil
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula perang dan kacau sebentar barulah masukkan sos cili, sos tiram dan pes asam jawa.
  3. Setelah terbit minyak, masukkan sotong dan bawang besar. Kacau rata hingga sotong masak.
  4. Tambahkan garam dan perasakan secukupnya.
  5. Tutup api dan sedia dihidangkan.


Sup Brokoli dan Bebola Ayam

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 pokok brokoli - dipotong ikut suka
Sedikit hirisan cili merah
1 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
6 biji bebola ayam Farm's Best - dibelah 2
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 cawan air

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan bebola ayam dan kacau rata sebentar.
  3. Masukkan air dan setelah mendidih, masukkan brokoli dan cili merah.
  4. Masukkan juga Cukup Rasa dan kacau. Setelah mendidih, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

Lauk sampingan:
Ikan pari masin goreng garing dan ditabur dengan hirisan bawang besar dan cili kering yang dipotong yang telah digoreng.
Ikan kembung goreng


No comments: