Nasi Lemak
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 1/2 pot beras Basmathi – dibasuh dan ditoskan
2 helai daun pandan – disimpul
2 inci halia – dihiris tebal
2 biji bawang merah – dihiris halus
3/4 kotak santan
Air secukupnya (sampai paras 4)
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa sambil dikacau sedikit semasa sedang menggelegak supaya rasanya sama rata.
Sambal Tumis Sotong Kembang
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor (besar) sotong kembang – dipotong ikut suka
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 keping asam keping
2 cawan cili kisar (cili kering + bawang merah + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
Sedikit air
Garam secukup rasa
1/2 cawan minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih dan masukkan gula perang. Tumis lagi hingga nampak berkilat dan masukkan pula sos tiram. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan sotong, asam keping, air dan bawang besar. Kacau rata, perlahankan api.
- Masukkan garam dan masak sehingga kuah nampak pekat. Tutup api.
Hidangan sampingan:
Ikan bilis goreng
Telur mata kerbau
Chicken ball goreng
Ayam goreng
Hirisan timun Jepun
No comments:
Post a Comment