Hari ni hari pertama menyambut Ramadan 2017. Since jatuh pada hari Sabtu, makanya masak la beria sikit. Jom la tengok resipi.
Sambal Tumis Ikan Bilis
Bahan-bahan:
2 genggam ikan bilis yang dikopek – dibasuh bersih
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula Melaka
Sedikit air
Garam secukup rasa
1/2 cawan minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis separuh bawang besar hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih kemudian masukkan gula Melaka dan sos tiram. Kacau rata di atas api perlahan dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit air, garam dan asam keping. Masak sehingga mendidih, rasa, jika ok, masukkan ikan bilis goreng dan kacau rata. Tutup api.
Puyuh Goreng Kunyit
Bahan-bahan:
5 ekor puyuh – dipotong 4
Garam, Maggi Cukup Rasa dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1 biji bawang Holland – dihiris kasar
3 biji cili padi merah – dipotong 2
2 ulas bawang putih – diketuk
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Gaul puyuh dengan garam, cukup rasa dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing.
- Masukkan bahan lain dan tumis hingga layu.
- Toskan minyak dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment