Tuesday, June 13, 2017

Sahur hari pertama 27.5.2017

Assalammualaikum,

Hari ni hari pertama menyambut Ramadan 2017. Since jatuh pada hari Sabtu, makanya masak la beria sikit. Jom la tengok resipi.

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan:

2 genggam ikan bilis yang dikopek – dibasuh bersih
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula Melaka
Sedikit air
Garam secukup rasa
1/2 cawan minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis separuh bawang besar hingga layu.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih kemudian masukkan gula Melaka dan sos tiram. Kacau rata di atas api perlahan dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit air, garam dan asam keping. Masak sehingga mendidih, rasa, jika ok, masukkan ikan bilis goreng dan kacau rata. Tutup api.




Puyuh Goreng Kunyit

Bahan-bahan:

5 ekor puyuh – dipotong 4
Garam, Maggi Cukup Rasa dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1 biji bawang Holland – dihiris kasar
3 biji cili padi merah – dipotong 2
2 ulas bawang putih – diketuk

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Gaul puyuh dengan garam, cukup rasa dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing.
  2. Masukkan bahan lain dan tumis hingga layu.
  3. Toskan minyak dan hidangkan.

No comments: