Friday, June 16, 2017

6 Ramadan ~ 1.6.2017

Assalammualaikum,

Seperti biasa balik je dari office, terus ke 2nd office. Masa tak banyak so kena masak cepat-cepat dan simple je.

Jom tengok resipi hari ni.

Pucuk Manis Masak Lemak Putih



Bahan-bahan:

1 ikat pucuk manis – ambil daun sahaja
1/2 biji keledek oren – dipotong dadu
1 biji cili merah – dihiris
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 kotak santan
1 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Masukkan air dan keledek oren ke dalam periuk dan rebus sehingga 3/4 masak.
  2. Masukkan bahan-bahan lain dan perlahankan api. Masak sehingga merenih sambil dikacau untuk elakkan santan pecah.
  3. Setelah ok, tutup api.


Puyuh Masak Kicap




Bahan-bahan:

5 ekor puyuh – dipotong 4
Garam dan serbuk kunyit secukupnya
Minyak untuk menggoreng
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 cm halia – dihiris mancis
1/2 senduk kecil cili kisar
1/2 biji bawang Holland – dipotong bulat
1 biji cili hijau – dihiris kasar
1 biji cili merah – dihiris kasar
2 sudu besar kicap ABC
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil pes asam jawa
1/2 cawan air
Garam jika perlu
Sedikit Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, lumur puyuh dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan 1/2 senduk sahaja. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum. Kemudian, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga sedikit layu.
  3. Masukkan cili kisar dan serbuk lada hitam dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan kicap ABC, kicap cair, sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air, pes asam jawa, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata. Setelah mendidih, masukkan puyuh goreng, bawang Holland, cili merah dan cili hijau. Kacau rata sebentar dan tutup api.

Sambal Tumis Ikan Bilis



Bahan-bahan:

1 cawan ikan bilis yang dikopek – dibasuh bersih
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
1 ketul kecil gula Melaka (tambah jika perlu)
3 senduk kecil cili kisar
Air secukupnya
1 senduk kecil minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis separuh bawang besar hingga layu.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar. Masukkan gula Melaka dan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air dan kacau. Setelah mendidih, masukkan asam keping.
  5. Setelah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ikan bilis dan baki bawang besar. Kacau sebentar dan tutup api.

No comments: