Karipap pusing tak jadi pusing jugak. Kena try lagi ni tapi tak tau la bila kan. Hari bekerja so menu pun asal sempat je la. Sampai rumah pun dah pukul 6 p.m.
Jom tengok resipi.
Karipap Daging dan Kentang (resepi ada di post sebelumnya)
Asam Pedas Ikan Bawal Emas
Asam Pedas Ikan Bawal Emas
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal emas sederhana besar – dipotong 3
1 batang serai – diketuk
1/2 kuntum bunga kantan – dibelah 2
5 tangkai daun kesum – ambil daun sahaja
5 biji bendi – dipotong 2
5 biji tomato ceri
2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil halba
3 sudu besar pes asam jawa
Air secukupnya
Garam secukup rasa
1/2 cawan minyak
Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering yang sudah direbus
5 biji bawang kecil – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
1 batang serai – dipotong
1 inci kunyit – dipotong
1 inci halia – dipotong
1 inci belacan – dibakar sedikit
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis halba sebentar diikuti dengan serai. Setelah harum, masukkan bahan kisar dan lada hitam dan tumis hingga pecah minyak. Keluarkan lebihan minyak jika perlu.
- Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, bendi dan tomato ceri. Kacau perlahan, masukkan garam.
- Setelah mendidih dan ikan masak, tutup api.
No comments:
Post a Comment