Wednesday, June 21, 2017

7 Ramadan ~ 2.6.2017

Assalammualaikum,

Jom tengok resipi.

Sambal Tumis Sardin


Bahan-bahan:

1 tin kecil sardin Cap Ayam
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
2 sudu besar sos tiram
1 senduk kecil cili kisar
1 keping asam keping
1 tin (sardin) air
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak
5 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih.
  3. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air, asam keping, sardin, cili padi dan bawang besar.
  5. Setelah mendidih, masukkan garam dan rasa. Jika ok dan kuah sedikit pekat, tutup api.





Ikan Kerisi Sambal Hijau



Bahan-bahan:
3 ekor ikan kerisi sederhana – dikelar
Sedikit serbuk kunyit dan garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
3 tangkai daun kesum – ambil daun sahaja
Maggi Cukup Rasa/garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
2 biji bawang besar – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong
20 biji cili padi merah dan hijau

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat, toskan minyak dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 3/4 senduk kecil.
  3. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan Maggi Cukup Rasa dan daun kesum. Kacau rata dan tutup api.
  4. Sendukkan ke atas ikan goreng tadi.





Golden Butter Chicken

Adapted from: www.maggi.com.my




Bahan-bahan:

5 ketul isi ayam – dipotong dadu
3 sudu besar tepung beras
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
2 biji telur masin – dibersihkan dan direbus
5 ulas bawang putih – dicincang
5 biji cili padi merah – dihiris
3 tangkai daun kari – daun sahaja
1/2 tin susu cair
Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar mentega + 1 sudu kecil minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Gaul ayam dengan tepung beras dan garam. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Lenyek kuning telur masin hingga hancur. Ketepikan.
  3. Dalam kuali berasingan, panaskan mentega dan minyak (boleh gunakan minyak gorengan tadi).
  4. Tumis cili padi hingga harum, kemudian masukkan daun kari dan cili padi. Tumis lagi.
  5. Masukkan kuning telur masin dan tumis rata.
  6. Masukkan susu cair (tambah jika perlu) dan kacau.
  7. Setelah mendidih, masukkan MCR dan ayam. Kacau hingga pekat dan tutup api.


Sayur Campur


Bahan-bahan:

1 batang king mushroom – dihiris memanjang
3 batang kacang buncis – dihiris serong
1/4 batang carrot – dihiris jejari
1/4 pokok bunga kubis – dipotong kecil
1/2 biji cili merah – dihiris serong
2 ekor sotong – dihiris bulat
3 ekor udang – dibuang urat hitam
1 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – diketuk
1 sudu besar sos tiram
Maggi Cukup Rasa secukupnya
Sedikit air
Sedikit minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang kecil hingga wangi.
  2. Masukkan king mushroom, kacang buncis, bunga kubis, carrot dan tumis sebentar.
  3. Masukkan sotong, udang dan air. Kacau dan masukkan sos tiram dan MCR.
  4. Kuatkan api, kacau dan masukkan cili merah. Setelah masak, tutup api.



Kuih-muih dari bazar Ramadan. Karipap je homemade.

No comments: