Gulai Taucu Ikan Kembung
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris mancis
1 batang cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1/2 inci belacan bakar
1/2 sudu kecil pes asam jawa Adabi
Sedikit air
2 sudu besar taucu kasar Cap Pisau
Kicap masin Tamin secukupnya
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak untuk menggoreng. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata.
- Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar sahaja.
- Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum dan layu.
- Masukkan taucu dan tumis sebentar. Kemudian, masukkan kicap (lebih kurang 1 sudu besar) dan tumis lagi.
- Masukkan air. Sementara itu, bancuh belacan, pes asam jawa dan air. Kemudian, tuangkan ke dalam kuali tadi. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan goreng, cili hijau dan bawang besar. Kacau sekali sekala hingga mendidih, sesuaikan rasa, jika perlu tambah sedikit garam. Setelah mendidih, tutup api.
Ayam Masak Cili Padi
Bahan-bahan:
10 ketul ayam
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan minyak masak
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
20 tangkai cili padi merah dan hijau
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar – dipotong kecil
Air secukupnya
Cara-cara:
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar – dipotong kecil
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih dan pecah minyak di atas api sederhana.
- Masukkan sos tiram dan tumis beberapa minit lagi.
- Masukkan ayam, sos tiram, garam dan MCR. Kacau rata, tutup kuali dan kacau sekali-sekala hingga ayam masak.
Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:
10 ketul ayam
Serbuk kunyit dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan kisar:
Segenggam cili kering – dipotong kecil dan direbus
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
2 inci halia – dipotong kecil
Air secukupnya
Bahan-bahan lain:
1 biji bawang besar – dihiris bulat
1 pokok daun ketumbar – dihiris kasar
5 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam bersama serbuk kunyit dan garam hingga rata. Kemudian, goreng hingga masak dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3/4 cawan. Tumis bahan kisar hingga mendidih, kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air dan kacau rata. Setelah mendidih, masukkan ayam goreng, bawang besar, separuh hirisan daun ketumbar, garam dan MCR. Kacau rata hingga kuah memekat.
- Tutup api dan taburkan separuh lagi hirisan daun ketumbar. Kacau rata dan hidangkan.
Biskut Samperit Klasik
Bahan-bahan:
250 gm mentega Twin Cows (suhu bilik)
1/2 cawan gula aising
1 biji kuning telur
1 cawan tepung jagung – diayak
1 cawan tepung kastad – diayak
1 1/2 cawan tepung ros (beli di bakery) – diayak
1 sudu kecil serbuk vanila
Coklat cip putih (hiasan)
Cara-cara:
- Pukul mentega dan gula aising menggunakan whisk hingga putih dan gebu.
- Masukkan kuning telur dan pukul lagi sebentar.
- Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit bersama serbuk vanila dan uli menggunakan tangan.
- Pastikan adunan tidak terlalu lembut atau terlalu keras. Tambahkan tepung jagung jika terlalu lembut. Tutup dengan kain bersih sementara menyediakan dulang.
- Panaskan oven pada suhu 150°C selama 10 minit, api atas dan bawah.
- Lapikkan dulang dengan baking paper.
- Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam acuan samperit. Tekan dan jarakkan setiap biskut dalam 5 cm. Biskut ini tidak naik dan tidak turun apabila masak. Tekankan coklat cip putih di bahagian tengah biskut.
- Bakar selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.
- Setelah masak, keluarkan dan biarkan menyejuk sebelum dialihkan ke atas redai.
- Simpan di dalam bekas kedap udara apabila biskut telah menyejuk sepenuhnya dengan berhati-hati kerana biskut ini agak lembut.
Biskut Red Velvet
Sumber:
http://citarasawan.blogspot.com/2014/07/biskut-red-velvet-white-chocolate-chips.html
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
200 gm mentega Anchor (salted) – suhu bilik
220 gm gula
1 biji telur A
300 gm tepung ros
20 gm serbuk koko Van Houten
50 gm tepung jagung
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam halus
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil serbuk vanila
Pewarna merah (jenis gel) secukupnya
100 gm coklat cip putih
Cara-cara:
- Putar mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan telur, serbuk vanila, cuka dan pewarna merah. Putar lagi hingga rata.
- Ayak tepung ros, tepung jagung, serbuk koko, soda bikarbonat dan garam.
- Masukkan tepung dan coklat cip ke dalam adunan mentega dan gaul rata.
- Panaskan oven pada suhu 150°C selama 10 minit dan lapikkan dulang pembakar dengan baking paper.
- Ambil sedikita adunan dan bulat-bulatkan. Susun di atas dulang dengan jarak 5 cm kerana biskut akan mengembang.
- Bakar biskut selama 15 – 20 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dari oven dan biarkan lebih kurang 5 minit sebelum alihkan biskut untuk disejukkan di atas redai.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
Sumber: https://resipicitarasawan.blogspot.com/2011/11/biskut-cornflakes-crunch.html
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan A:
280 gm mentega Twin Cows (suhu bilik)
180 gm gula kastor
1/2 sudu kecil serbuk vanila
2 biji telur B
Bahan-bahan B:
320 gm tepung ros
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh soda bikatbonat
Bahan C:
500 gm cornflakes – diramas sedikit
Cara-cara:
- Putar bahan A hingga kembang. Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul rata setiap kali masukkan telur.
- Masukkan bahan B dan gaul menggunakan spatula hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan 1 jam di dalam peti sejuk (resipi asal semalaman).
- Keluarkan dari peti sejuk. Ambil sedikit dan bulat-bulatkan. Kemudian, golekkan dalam cornflakes yang diramas.
- Susun di dalam dulang yang dilapik dengan baking paper. Panaskan oven pada suhu 150°C selama 10 minit kemudian bakar biskut selama 20 – 25 minit.
- Keluarkan dari oven, biarkan 5 minit barulah alihkan biskut ke atas redai hingga sejuk.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment