Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung – dikelar
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
2 biji bawang merah – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 inci halia – dihiris mancis
1 sudu besar taucu (biji)
1/2 sudu besar kicap Tamin
1/2 inci belacan bakar
1/2 sudu kecil pes asam jawa Adabi
Air secukupnya
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
2 biji cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
Garam secukup rasa (jika perlu)
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata kemudian goreng hingga garing. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1 sudu besar sahaja. Kemudian, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum.
- Masukkan taucu dan kicap. Kacau rata. Sementara itu, bancuh belacan dan asam jawa bersama sedikit air. Ketepikan.
- Masukkan air secukupnya (lebih kurang 2 cawan atau lebih). Masukkan juga bancuhan asam jawa. Kacau dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan goreng, bawang besar dan cili hijau. Setelah mendidih, masukkan garam jika perlu. Masak hingga mendidih dan tutup api.
Ikan Bawal Masak 3 Rasa
Bahan-bahan:
2 ekor ikan bawal
Sedikit serbuk kunyit dan garam
3 sudu besar tepung jagung + sedikit air
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih – dicincang halus
1/2 biji bawang Holland – dicincang halus
1 sudu besar pes halia
3 sudu besar pes bawang besar
6 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili Life
1 sudu besar sos cili Thai Maggi
1 sudu besar sos tiram Kimball
Air secukupnya
1 batang serai (bahagian putih sahaja) – dihiris nipis
1 ketul akar ketumbar – dibasuh bersih
1/4 biji lobak merah – dipotong dadu
1/4 biji lada benggala kuning – dipotong dadu
1/2 biji epal hijau – dipotong dadu
5 biji cili padi hijau – dihiris nipis
1 kuntum bunga kantan – dihiris nipis
1 pokok daun ketumbar – dicincang kasar
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit, garam dan campuran tepung jagung. Kemudian, goreng hingga garing. Angkat, toskan dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 5 sudu besar sahaja.
- Tumis serai, bawang putih dan bawang Holland hingga wangi dan layu.
- Masukkan pes halia, pes bawang besar dan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos cili dan sos cili Thai. Tumis lagi hingga mendidih.
- Masukkan lobak merah, lada benggala, epal hijau, cili padi, bunga kantan dan akar ketumbar. Kacau rata beberapa minit.
- Masukkan air, garam dan MCR. Masak hingga agak pekat kemudian tutup api.
- Curahkan ke atas ikan dan taburkan daun ketumbar.
Sup Lobak Putih
Bahan-bahan:
1/4 biji lobak putih – dihiris ikut suka
3 ulas bawang putih – diketuk
1 biji bawang merah – dihiris nipis
1 ketul akar ketumbar – dibasuh bersih
1 pokok daun ketumbar – dihiris nipis
Sedikit minyak masak
Air secukupnya
Garam dan MCR
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan akar ketumbar hingga harum.
- Masukkan air dan lobak putih. Masak hingga mendidih dan empuk.
- Masukkan garam dan MCR. Setelah mendidih, tutup api.
- Taburkan daun ketumbar ketika menghidang.
No comments:
Post a Comment