Friday, July 6, 2018

Menu 3 Julai 2018


Masak Lemak Kuning Labu dan Udang

Bahan-bahan:

8 ekor udang sederhana – dibuang urat hitam
1/2 biji labu – dipotong kiub
3 urat kacang panjang – dipotong serong 5 cm panjang
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
1/2 cawan air
3/4 kotak santan
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya

Bahan-bahan dikisar halus:

2 biji bawang merah
1 biji cili merah
2 biji tomato ceri
2 inci kunyit
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Masukkan air, serai, daun kunyit, bahan kisar dan labu ke dalam periuk dan didihkan.
  2. Setelah labu agak empuk, masukkan kacang panjang. Didihkan lagi.
  3. Masukkan udang, santan, asam gelugur, garam dan MCR secukupnya. Perlahankan api dan kacau sentiasa hingga mendidih. Tutup api.



Ketam Sambal Telur Masin

Bahan-bahan:

3 ekor ketam – dibersihkan
Tepung beras + tepung jagung + sedikit air
Minyak untuk menggoreng

1 biji bawang besar – dihiris bulat
3 tangkai daun kari – dilurutkan
1 batang serai – diketuk
1 sudu besar serbuk kari
1 senduk kecil cili kisar
3 sudu besar pes bawang besar
2 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
2 sudu besar Salted Egg Premix Sauce HEXA
1 cawan susu segar
50 gm mentega + 2 sudu besar minyak
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, salut ketam dengan campuran tepung kemudian goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan mentega dan minyak. Tumis serai, pes bawang besar, pes bawang putih dan pes halia hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan pula serbuk kari dan serbuk telur masin. Kacau rata dan masukkan susu segar. Kacau rata hingga mendidih.
  4. Masukkan ketam dan daun kari. Kacau rata hingga sedikit pekat dan tutup api.

No comments: