Nasi Goreng Kampung
Bahan-bahan:
2 cawan nasi sejuk
10 tangkai kangkung – disiang, asingkan batang dan daun
2 biji telur
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
3 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan dikisar kering:
5 biji cili padi – dipotong
2 biji bawang merah – dipotong
1 inci belacan – dibakar
Segenggam ikan bilis – dibilas
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum dan sedikit garing.
- Masukkan batang kangkung dan tumis beberapa minit.
- Masukkan daun kangkung dan nasi. Kacau rata dan masukkan garam dan MCR secukup rasa.
- Buat lubang di bahagian tengah nasi dan masukkan telur. Biarkan seketika kemudian gaulkan sekali bersama nasi hingga rata beberapa minit. Tutup api.
Maggi Goreng
Bahan-bahan:
2 peket mi segera Cintan perisa kari
1 peket perencah kari
2 keping fishcake – dihiris nipis
1/4 biji kubis – dihiris nipis
Sos cili dan kicap secukupnya
Sedikit air
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar pes bawang besar
1/2 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Rebus mi segera hingga lembut dan toskan. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis pes bawang besar, pes bawang putih, perencah kari dan cili kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap. Tumis lagi beberapa minit.
- Masukkan fishcake dan kobis. Tumis lagi beberapa minit.
- Masukkan mi segera dan gaul rata beberapa minit. Tutup api.
Asam Rebus Ikan Kerisi
Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerisi – dipotong 2
5 biji bendi besar – dipotong 2
1/2 biji nanas madu – dihiris kasar
1 batang serai – diketuk
Segenggam daun kesum
1 keping asam gelugur
2 inci halia – dihiris
1 inci lengkuas – dihiris
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar:
3 biji bawang merah – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong
1 biji cili merah – dipotong
1 inci kunyit – dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Masukkan air, bahan kisar, serai, daun kesum, asam gelugur, halia dan lengkuas ke dalam periuk dan didihkan.
- Masukkan nanas, ikan dan bendi. Kemudian, masukkan garam dan MCR.
- Masak hingga mendidih beberapa minit kemudian tutup api.
No comments:
Post a Comment