Friday, May 19, 2017

Dinner Menu 16.5.2017

Assalammualaikum,

Tak ada apa nak diceritakan hari ni. Jom tengok resipilah!

Sambal Tumis Ikan Tongkol

 Sambal Tumis Ikan Tongkol

Bahan-bahan:

4 hirisan ikan tongkol
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
1 batang serai – diketuk
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
Sedikit gula Melaka/perang
3/4 senduk kecil minyak masak
2 senduk kecil cili kisar
Sedikit air

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan 3/4 senduk kecil. Tumis separuh bawang Holland hingga layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih.
  3. Masukkan gula merah dan tumis lagi, masukkan sos tiram. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sedikit air, asam keping dan garam. Kacau hingga mendidih.
  4. Akhir sekali, masukkan ikan dan baki bawang Holland. Masak sehingga agak pekat dan bawang layu. Tutup api.


Gulai Lemak Rebung dan Perut

Gulai Lemak Rebung dan Perut

Bahan-bahan:

1/2 kg perut lembu – direbus hingga lembut
3 batang rebung jenis kecil – dipotong bulat
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
1 keping asam keping
1 peket santan
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

4 biji tomato ceri
2 biji bawang kecil
7 biji cili padi
1/2 biji cili merah
1/2 inci kunyit

Cara-cara:
  1. Masukkan rebung, air, bahan kisar, serai dan daun kunyit ke dalam periuk. Didihkan hingga rebung empuk, tambah air jika perlu.
  2. Masukkan perut, asam keping, santan dan garam. Perlahankan api, kacau sekali sekala dan elakkan santan daripada meruap. Rasa, jika perut sudah empuk, tutup api.

No comments: