Tak ada apa nak diceritakan hari ni. Jom tengok resipilah!
Sambal Tumis Ikan Tongkol
Sambal Tumis Ikan Tongkol
Bahan-bahan:
4 hirisan ikan tongkol
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
1 batang serai – diketuk
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
Sedikit gula Melaka/perang
3/4 senduk kecil minyak masak
2 senduk kecil cili kisar
Sedikit air
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak, tinggalkan 3/4 senduk kecil. Tumis separuh bawang Holland hingga layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih.
- Masukkan gula merah dan tumis lagi, masukkan sos tiram. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sedikit air, asam keping dan garam. Kacau hingga mendidih.
- Akhir sekali, masukkan ikan dan baki bawang Holland. Masak sehingga agak pekat dan bawang layu. Tutup api.
Gulai Lemak Rebung dan Perut
Gulai Lemak Rebung dan Perut
Bahan-bahan:
1/2 kg perut lembu – direbus hingga lembut
3 batang rebung jenis kecil – dipotong bulat
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
1 keping asam keping
1 peket santan
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
4 biji tomato ceri
2 biji bawang kecil
7 biji cili padi
1/2 biji cili merah
1/2 inci kunyit
Cara-cara:
- Masukkan rebung, air, bahan kisar, serai dan daun kunyit ke dalam periuk. Didihkan hingga rebung empuk, tambah air jika perlu.
- Masukkan perut, asam keping, santan dan garam. Perlahankan api, kacau sekali sekala dan elakkan santan daripada meruap. Rasa, jika perut sudah empuk, tutup api.
No comments:
Post a Comment