Pagi ni buat cucur udang untuk breakfast. Bancuhan dah buat dari malam semalam, simpan dalam peti sejuk. Fettucine carbonara pulak buat sebab Qayyum nak bawa bekal ke sekolah.
Jom check recipes!
Cucur Udang
Cucur Udang
Bahan-bahan:
2 cawan (atau lebih) tepung gandum
1/2 ikat daun kucai – dipotong 3 cm panjang
1 cawan udang kecil yang dikupas kulit
1/2 biji cili merah – dicincang
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan kecuali minyak. Jika tak cukup tepung atau air, tambah ikut kesesuaian. Rasa sedikit, jika cukup masin, simpan di dalam bekas yang sesuai di dalam peti sejuk.
- Panaskan minyak. Jemput menggunakan hujung jari dan masukkan ke dalam minyak. Buat beberapa yang muat di dalam kuali. Balikkan dan goreng sehingga kuning keemasan. Setelah agak garing, angkat dan toskan minyaknya. Hidangkan bersama sos cili.
Fettucine Carbonara Simple Je
Fettucine Carbonara
Bahan-bahan:
1/2 peket fettucine – direbus mengikut arahan di peket, toskan
1 tin Sos Carbonara Prego + 1 tin air
8 batang sosej ayam – dihiris bulat
1/2 cawan isi ayam – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dicincang
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
1/2 cawan parutan cheddar cheese
Garam secukup rasa
1 sudu besar serbuk lada hitam
3 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih sebentar diikuti bawang Holland. Tumis sehingga layu.
- Masukkan ayam dan tumis sebentar diikuti sosej ayam. Tumis beberapa minit.
- Masukkan bancuhan sos dan kacau rata. Masukkan serbuk lada hitam dan garam. Kacau sehingga kuah likat tetapi tidak terlalu pekat. Tambah air jika perlu.
- Tutup api dan tuangkan ke atas fettucine semasa menghidang.
No comments:
Post a Comment