Hari ni untuk lunch mak, just masak sawi masak lemak putih, tempe goreng dan ikan masing goreng. Untuk breakfast pulak, saya buat sandwich tuna sebabnya roti Gardenia yang jumbo tu ada separuh lagi, dah nak dekat expired. Kalau tak buat apa-apa, makanya masuk tong sampah. Tuna mayo pun ada 1 tin lagi so buat sandwich la senang dan cepat.
Jom tengok resipi :)
Sandwic Tuna
Bahan-bahan:
10 keping roti Gardenia
Marjerin secukupnya (saya lebih suka guna pure butter, tapi marjerin balance buat karipap ada lagi)
1 tin tuna mayonis Ayam Brand
1 sudu besar mayonis
Daun salad – dihiris halus
Sandwich Tuna
Cara-cara:
- Satukan tuna mayo dan mayonis dan kacau rata.
- Sapukan marjerin pada roti. Ambil sekeping dan ratakan 1 sudu besar tuna.
- Letakkan sejemput salad dan tutup dengan sekeping roti lagi.
- Potong bahagian tepi (crust) jika suka, kemudian potong dua (menjadi segi tiga), kemudian potong lagi kepada segi tiga yang lebih kecil.
- Susun di dalam pinggan hidang secara menegak.
No comments:
Post a Comment