Saturday, June 25, 2016

Samperit Cheese

Sumber: Azlina Ina Fans FB
Olahan: mrskojiwami

Samperit Cheese

Bahan-bahan:

1 buku butter (lembut)
3/4 cawan susu pekat
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar serbuk vanilla
1/2 tiub cream cheese Tatura (lembut)
1 sudu besar tepung beras (untuk rangupkan biskut)
2 sudu besar tepung kastad
4 - 5 cawan tepung jagung (agak-agak)
Manik berwarna

Cara-cara:

1.  Untuk memudahkan proses, potong butter yang sudah lembut menjadi kiub kecil.
2.  Masukkan butter, cream cheese, esen vanilla, serbuk vanilla dan susu pekat ke dalam mixing bowl.
3.  Gunakan senduk kayu dan gaul rata kesemua bahan. Tak perlu pukul sampai kembang, cukup nampak sebati.
4.  Masukkan tepung beras dan tepung kastad. Gaul rata. Masukkan 2 cawan tepung jagung dahulu. Gaul dgn senduk kayu dan tambahkan tepung jagung 1 cawan lagi. Gunakan tangan untuk menguli, tambah tepung sesudu demi sesudu hingga mendapat doh yang licin dan tak melekat pd tangan.
5.  Griskan loyang dgn baki butter rata-rata.
6.  Panaskan oven 170°C selama 10 minit.
7.  Masukkan doh ke dalam acuan samperit dan tekan ke atas loyang. Jangan terlalu nipis (buat lebih kurang 2 - 3 layer kelopak).
8. Doh ni tak brp kembang so boleh paipkan doh dekat2. Letakkan sebiji manik di tengah2 kelopak.
9.  Turunkan suhu 160°C dan bakar selama 20 minit (api atas dan bawah).
10.  Setelah masak, keluarkan biskut dan letak di atas pinggan untuk menyejuk sebelum simpan dalam bekas yang sesuai.




No comments: