Saturday, June 25, 2016

Projek biskut raya 2




German Cookies

Melt-in-mouth Deutsche Kekse

Rujukan: Azlita masam manis, mat gebu

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:

1/2 buku butter Tatura - dilembutkan
8 sudu besar gula aising (penimbang rosak so agak2 je)
7 sudu besar tepung superfine
2 cwn tepung kentang (potato starch)
1 sb serbuk vanilla
2 sb serbuk koko

1.  Panaskan oven 170°C selama 10 minit.

2.  Griskan baking tray dgn balance butter.

3.  Masukkan butter, gula aising dan serbuk vanilla ke dlm mixing bowl. Putar hingga berkrim dan putih.

4.  Masukkan tepung superfine dan kaup balik dgn spatula.

5.  Masukkan tepung kentang dan kaup balik dgn spatula hingga rata. Kemudian uli dgn tgn. Tambah sesudu demi sesudu tepung kentang jika doh lembik dan sukar dibentuk. Bahagikan doh kpd 2 bhgn. Satu bhgn campurkan serbuk koko dan uli hingga rata.

6. Kalau masih lembik boleh balut dgn plastik bersih dan masukkan dlm peti sejuk 20 minit.

7.  Ambil sedikit doh dan bulatkan sebesar syiling 20 sen. Susun dlm baking tray, tak perlu jarakkan sbb biskut tak kembang (takde agen penaik spt baking powder, telur etc).

8.  Sediakan mangkuk kecil berisi air. Gunakan garpu, celup dlm air barulah tekan pada bebola tadi. Celup air setiap kali menekan cookies supaya doh tak melekat pada garpu.

9.  Bakar 15 minit api atas bawah. Tak perlu tunggu perang.

10.  Setelah masak, keluarkan dan biar sejuk sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.

No comments: