Saturday, June 25, 2016

Menu berbuka 6 Jun 2016

Ketam Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:

3 ekor ketam - dibelah 2, buang insang dan bhgn tajam
1 helai daun kunyit - diracik
1 btg serai - diketuk
10 biji belimbing buluh - belah 2 tak putus
1 kotak kecil santan
1/2 cwn air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk halus:

15 biji cili padi hijau dan merah
1 biji cili merah
2 inci kunyit hidup - dikupas kulit
1 biji bawang merah

Cara-cara:

1.  Masukkan kesemua bahan kecuali garam dan belimbing buluh ke dalam periuk. Buka api kecil.

2.  Setelah berwap kacau perlahan supaya tidak pecah minyak.

3.  Setelah agak mendidih, masukkan belimbing dan garam. Kacau sekali sekala hingga mendidih dan belimbing jadi lembut. Tutup api.


No comments: